

Mange timer dagligt med stående og gående arbejde. Overbelastning i en længere periode f.eks. ved lange vandringsture eller daglige løbeture.
Vi udsætter tit vores kroppe og fødder for slitage og mange oplever derfor både én og desværre også flere gange igennem livet, at det kan gøre virkelig ondt at sætte sine fødder på gulvet og ned på jorden. De smerter, som man kan opleve i sit hælparti og opad i ankel og ben, kan skyldes en hælspore, som er en form for betændelsestilstand der kan vare i lang tid. Udover at aflaste fødderne og hælsporen i en periode, kan man også med fordel fortage sig strækøvelser af musklerne og senerne under fødderne. En effektiv øvelse er f.eks. at strække sin fod på trapper eller op mod en mur/fortovskant. Andre løsninger kan også være at benytte sig af hælspore indlæg. Disse kan købe i mange forskellige variationer men har alle det samme mål: at aflaste hælsporen og inflammationen i foden.
Hvad kan du selv gøre, hvis du har en hælspore?
Mange gange vil problemet i hælen aftage – men det kan være en lang proces. Det kan tage mange måneder. Aflast hælen så meget som muligt og undgå løb og at stå for meget op. Der er desuden visse forholdsregler, som du kan tage for at undgå eller bekæmpe en hælspore. Som med alle andre muskler og sener i kroppen, så er en opvarmning af disse essentielt, især hvis du dyrker sport, både som elite eller glad amatør. Derudover kan støddæmpende indlægssåler være en løsning. En gummimåtte kan måske være en hjælp, hvis du står samme sted i mange timer dagligt. Derudover kan smertestillende midler være det, der skal til, for at du kan komme igennem arbejdsdagen. Her vil en undersøgelse hos din læge eller fysioterapeut give dig det bedste udgangspunkt, så du ikke unødigt indtager for meget. Uanset hvad løsningen er, så vil et hælspore indlæg oftest være den mest optimale support.