Spændende myter om nonverbal kommunikation

Kvinde

Myterne om nonverbal kommunikation opstod for mange år siden. Men de eksisterer stadigvæk blandt mange mennesker. Lad os kigge lidt nærmere på nogle af disse myter, så de kan blive gjort til skamme.

Du kan helt og holdent kontrollere dit kropssprog

Dette er helt klart en myte, der ikke holder vand. Dit kropssprog afslører nemlig altid, hvordan du har det. Prøver du at skjule det, bliver dit kropssprog blot kunstigt, hvilket også er afslørende. 

Eksempelvis forholder det sig således, at hvis du bliver overrasket, så hæver du øjenbrynene i et enkelt sekund eller to. Men hvis du spiller overrasket, er det ikke naturligt, og du kommer til at hæve dine øjenbryn i meget længere tid.

Det er muligt at afsløre en løgn blot ved en analyse af personens kropssprog

Hvis det bare var så enkelt, så ville alle kriminelle personer, og andre der lyver, blive afsløret med det samme. Der er altså en god grund til, at løgnedetektoren er blevet opfundet. Uanset hvor dejligt det ville være, hvis denne myte var sand, så er den det desværre ikke.

Mennesket kan helt bevidst kontrollere, om det bliver påvirket af andres kropssprog

Det er ikke muligt for et menneske at kontrollere, hvorvidt det vil lade sig kontrollere af andres kropssprog eller ej. Det er noget, der sker helt automatisk uanset, om man vil det eller ej. 

For eksempel har forsøg vist, at sveden fra en person, der har dyrket motion, og sveden fra en person, der har set en uhyggelig film, påvirker et andet menneske på forskellige måder, når vedkommende lugter til de to typer sved.