FacebookTwitter

Hvorfor sveder man på skiferien?

By on 17. Dec 2013 in Outdoor, Rejser |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Du forbinder skiferie med kulde, sne og røde næser. Men også med varme, der tvinger dig til at lyne jakken op og det svedige skiundertøj efter en lang dag på pisten.

 

På skiferie i Norge kan der nemt være mellem 10 og 20 minusgrader. Men hvorfor sveder man så meget på skiferien? Gør man noget galt, eller er der måske noget galt med ens skitøj? Svaret er nej. Når du sveder, er det kroppens måde at komme af med varmen på. Skiløb er en fysisk krævende aktivitet, og derfor producerer du en del varme. Den varme skal ud fra kroppen, og det kommer den gennem sveden. Og det er faktisk rigtig godt, hvis du ikke tørrer panden, men lader sveden sidde og fordampe, mens du står på ski. Det er nemlig i fordampningsprocessen, at varmen bliver transporteret væk fra kroppen.

 

Det, der er vigtigt på skiferien fx i Norge, er altså ikke at sørge for ikke at svede. Det vigtige er i stedet at finde sig noget ordentligt skitøj. Når du holder pause, og din krop stopper med at producere så meget varme, er det vigtigt, at du er godt isoleret. Samtidig er det vigtigt, at dit skitøj kan transportere varmen væk. Når kroppen har transporteret varmen væk gennem sveden, skal den kunne komme videre gennem  skitøjet.

 

Så sved du bare igennem på skiferien i Norge – også selvom det er hundekoldt. Hvis tøjet er i orden, så har du ingen grund til ikke at give den gas på pisten.